U bent hier

“De keuken van Tel Aviv is heel puur, zonder bijvoorbeeld schuimpjes van dit en garnering van dat. Dit is absoluut iets wat ik ook in Nederland steeds meer zie, dat een gerecht draait om de puurheid van het hoofdingrediënt. Verder is het een keuken met heel veel groenten en met heel veel vuur en hitte". Uit deze keuken is ook dit mooie Choemoes recept gekomen. Dit recept is voor 6-8 personen  Het recept komt ook aan bod in zijn masterclass Vegan keuken van Tel Aviv. Bekijk hier de masterclass en lees meer over Jigal Krant en de keuken van Tel Aviv.
 

Benodigdheden: 
 • 250 gram gedroogde kikkererwten
 • 1 theelepel baksoda
 • 2 tenen knoflook
 • 1 theelepel zout
 • 180 gram rauwe tahin
 • sap van 1½-2 citroenen
 • extra vergine olijfolie
 • 1 takje bladpeterselie, blaadjes fijngehakt
 • snuf paprikapoeder
Bereiding: 
 1. Week de kikkererwten minstens 12 uur in ruim water met 1 theelepel baksoda erin opgelost. Langer kan ook, maar zet de erwten dan in de ijskast. Giet de kikkererwten af en ontvel ze voor een extra romig resultaat (zie de HANOS Masterclass TLV Vegan voor een supersnelle lifehack).
 2. Breng de kikkererwten met schoon water aan de kook in een lage pan. Zorg dat de erwten ongeveer 3 centimeter onderstaan. Schep het eiwitrijke schuim dat zich vormt aan het oppervlak weg met een schuimspaan. Voeg de tenen knoflook toe. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag.
 3. Als de erwten zo gaar zijn dat je ze gemakkelijk tussen twee vingers kapot kunt knijpen, mag de deksel van de pan. Ga uit van 30-40 minuten. Schep twee eetlepels kikkererwten uit de pan om later mee te garneren.
 4. Zet het vuur hoog. Roer af en toe om aankoeken te voorkomen. Voeg als het meeste van het kookvocht is verdampt het zout toe. Zet het vuur uit als zich een dikke kikkererwtenpuree heeft gevormd. Laat afkoelen.
 5. Doe de afgekoelde puree met de rauwe tahin en het sap van 1½ citroen in de keukenmachine. Laat de keukenmachine minstens 10 minuten draaien. Voeg zo nodig kleine scheutjes koud water toe om de choemoes te verdunnen, maar laat hem net iets dikker dan hij uiteindelijk moet worden. Breng verder op smaak met extra citroensap en misschien nog wat zout. Goed proeven is cruciaal! Pas als de choemoes perfect op smaak is, verdun je die met nog wat water. Israëlische verse choemoes is veel dunner dan de machtige smeersels uit onze supermarkt en heeft derhalve een hogere dooreetfactor. Mik op een consistentie die slechts een fractie dikker is dan Griekse yoghurt.
 6. Dek de warmgedraaide choemoes gelijk af, zo voorkom je dat de bovenlaag uitdroogt. Bewaar de choemoes, als je die niet gelijk serveert, in de ijskast en proef voor het opdienen nog eens. Meestal is er extra zout en citroensap nodig voor de smaak en een drup water voor de consistentie.
 7. Smeer de choemoes (lauw of op kamertemperatuur, maar beslist niet koud!) met de bolle kant van een lepel mooi uit over een bord. Vorm een kratertje in het midden. De truc is om de lepel stil te houden en het bord te draaien. Als de choemoes aan de buitenzijde vanzelf mooi glad wordt, weet je dat de consistentie goed is.
 8. Plaats de apart gehouden kikkererwten in het kratertje en vul met olijfolie. Mocht je vergeten zijn om kikkererwten achter te houden, vervang die dan door geroosterde pijnboompitjes. Bestrooi met fijngehakte blaadjes peterselie en paprikapoeder.