U bent hier

Om maximaal te kunnen genieten van een goede ham, is de snijwijze minstens zo belangrijk als de kwaliteit. Als een ham na rijping ontbeend en vervolgens in een pers gevormd wordt, verliest de ham aan smaak door deze behandeling. Dit gebeurt ook door het vacumeren en daarna het snijden op industriële machines.

De betere hammen worden dan ook met de hand van het been gesneden, in het Spaans ook wel 'cortado à mano' genoemd. Het goed leren snijden van ham vergt geduld en oefening. Wij helpen je graag een handje!

 

Stap voor stap: 
  1. Plaats de ham in een hamklem met de hoef omhoog, waardoor het meest vlezige deel van de ham naar boven ligt. Maak een diepe snede tot op het bot van de poot als beginpunt: verwijder het zwoerd en het vet van de plek waar je de ham wil gaan snijden.
  2. Snijd dunne korte plakjes en zorg ervoor dat het snijvlak glad en recht blijft en dat er geen hakken of kuilen ontstaan. Leg de plakjes in het rond op een bord of schaal.
  3. Wanneer je tijdens het snijden het heupbeen bereikt, snijd je het vlees om het been los. Hierdoor kun je ook plakjes aan de achterkant en om het been heen snijden. Zorg ook nu dat het snijvlak een rechte lijn blijft en blijf dunne korte plakjes snijden.
  4. Zodra je aan deze 'volle' kant van de ham over de hele lengte het been bereikt, draai je de ham om. Verwijder ook van deze kant het zwoerd. Je zal hier minder vet tegenkomen en het vlees is meestal wat droger.
  5. Als de ham bijna is opgesneden, hou je de incourante delen over waarvan je geen plakjes kunt snijden, maar wel reepjes of blokjes. Lekker voor in de salade of in een omelet! Het been leent zich uitstekend om een fond van te trekken.
Tip: 
Een aangesneden ham met been kun je met gemak 3 maanden bewaren. Dek dan het snijvlak af met het vet dat je in eerste instantie hebt verwijderd en omwikkel de ham met een theedoek. Bewaar koel.